Címlap Fajtáink A lundehund

A lundehundA Norvég Lundehund (Puffin-dog, Mostad-eb) ritka, ősi norvég kutyafajta. Senki sem tudja mikorra tehető a fajta első megjelenése, de egyes kutatók szerint a jégkorszak előtt is létezett, melyet a sziklákon alkára vadászva és halászva vészelt át. A fajta hazája a Norvégiához tartozó Lofoten-szigetek, ahol a sziklahasadékokban még fészkelnek és költenek a sarki alkák, melyről a fajta a nevét kapta. E madár húsa valaha a norvégok kedvenc csemegéje volt, de a tollát is felhasználták. Mivel azonban a fészkek a meredek sziklákon találhatók, elejtésük igen nehézkes volt, ámde a lundehundok könnyedén felkapaszkodtak a legmeredekebb sziklafalakon is és nem okozott nehézséget a szűk járatokba való bekúszás sem, ahol elkapták a madarat és élve hozták vissza a gazdának.

A lundehundok minden mancsán hat ujj van, a mellső lábakon öt ujjnak három, a hatodiknak pedig két ujjperce van. Tarkóizülete oly módon van "kiképezve", amely lehetővé teszi, hogy hátrafordítsa a fejét és megérintse a hátát - ennek a szűk járatokban való haladásnál veheti hasznát. A mellső lábait a testre merőlegesen is el tudja fordítani és, ha ez valakinek nem elég a fülkagylóit is képes lezárni, megakadályozva ezzel, hogy por és szennyeződések jussanak a fülébe. A lundehundoknak a különleges anatómiai képességeiken kívül egyéb különcségeik is vannak, a többi kutya 42 fogával szemben nekik 38 foguk van. Általában a kutyák 63-65 napig vemhesek, a lundehundok azonban 56-58 napig. Az alomszám alacsony, csak 2-3 kiskutya születik, a 6 kiskutyás alom már nagyszámúnak és igen ritkának mondható. A lundehund kölykök korai szocializálása nagyon fontos, hiszen ennek hiányában szégyenlős, idegen emberektől, állatoktól, helyektől és hangoktól igen félős, stresszes kutyánk lesz.

Csak nagyon elszánt embereknek ajánlom a lundehundokat.Tanításuk és kiképzésük esetenként kihívás lehet. Nagyon intelligensek és könnyen megértik, mit is akar a gazdi, de jobban szeretik a gazdi kívánságát elengedni a fülük mellett. A lundehundok igen nehezen nevelhetők szobatisztaságra, egyes egyedek soha nem is válnak azzá így tarásuk igen nehézkes lehet. Vadászkutyák, ennél fogva minden érdekli őket ami mozog, ezért nagyon meg kell gondolni hol engedi el a gazdi szabadon a kutyáját mert könnyen válhat autó áldozatává. Nagyon szeretnek játszani különféle játékokkal, különösen szeretik a szájukban cipelni játékaikat. Aktív, elfoglalt kutyák, akik, ha unatkoznak, megpróbálják lekötni magukat, melynek nemritkán a gazdi dolgai látják kárukat. A lundehundok imádják gazdijukat, egy helyesen felnevelt lundehund barátságos az emberekkel és jól kijön más kutyákkal is. Nagyon szeretik a társaságot, kiváltképp más lundehundokét. Igazán kitűnő társak, kis méretük miatt bárhová magunkkal vihetők.

Sajnos minden lundehund genetikailag hordoz egy betegséget ami jelentősen lerövidítheti az életüket. Az időben észlelt betegség kezelhető de nincs garancia arra, hogy megmenekül a kutya ahogyan arra sincs, hogy nem lesz beteg. A kezelések igen költségesek és hosszadalmasak.

Bundájuk nem kíván sok törődést, elég a vedlési időszakban átkefélni őket. Színük: vörös és barna színek variációja, fekete-fehér jegyekkel. A múltban szürke és fekete kutyák is voltak fehér jegyekkel és fehér kutyák barna jegyekkel. A fekete és szürke színek azonban nem találhatók meg többé.

Méretük:

kanok: 35-38 cm / kb. 7 kg

szukák: 32-35 cm / kb. 6 kg

 
Keresés
Hirdetés