Címlap Fajtáink A legkisebb spitz - a törpespitz

A legkisebb spitz - a törpespitzA törpespitz a legkisebb méretű spitz nagyság-változat. Skandináviában, Angliában és Amerikában pomerániainak hívják. Nevét Németország északkeleti tartományáról, Pomerániáról kapta. Ez a spitz nagyság tér el leginkább a többitől, de semmi esetre sem egy kicsire nőtt kisspitz!
Minden kutyafajtánál a nagyságok kicsinyítése azonos változásokat okoz. Ezt „törpésüléssel” járó változásoknak hívjuk. Kerekedik a koponya, rövidül az orr, kerekedik a szem, stb. Természetesen ezek a változások soha sem lehetnek nagymértékűek, mert az degenerációt mutat, de enyhén minden törpésített fajtánál jelentkeznek. Míg sok fajtánál ezek kiküszöbölését tűzték ki tenyészcélnak, a törpespitznél ezek megőrzése a jelenlegi tendencia. Nem erőteljes változásokat akarnak rögzíteni, hanem csak egy árnyalatnyi „másságot”.
A pomerániai koponyája kissé kerekebb, mint a kisspitz-é, a fangja szélesebb és rövidebb. A fülek nem annyira hegyesek a csúcsukon és erősen szőrözöttek. A szemek kissé kerekebbek. A törpespitz teste és szőrzete is eltér a többi nagyságtól. A váll kissé meredekebb és egy speciális, enyhén akciós járást eredményez. A farok sem ívelten a hát fölé kunkorodó, hanem a fej felé mutatóan a gerincoszlop felett egyenesen tartja. Ezért borul a farkszőrzet laposan a hátra. Az aljszőrzet sokkal vattásabb, tömöttebb, mint a többi spitzé, ezáltal a fedőszőrzet a test minden pontján szétálló.

Ez a sok „kissé” eredményezi, hogy a pomerániai törpespitz egy roppant érdekes, különleges törpefajta lett. Színei azonosak a kis- és középspitzével.
Sajnos a német fajtagazda megengedte a kis és törpe méretek keverését a tenyésztésben, így csökkent az igazán jó típusú pomerániaiak száma, mivel rengeteg ún. „köztes” kutya született. Mióta megtiltották a nagyságok átminősítését, lassan javul a helyzet, de a vérvonalakban még sok generáció után is megjelenhet az eltérő típus.

Tarján Annamária

 
Keresés
Hirdetés