Címlap Fajtáink A japán spicc (Nihon supittsu)

A japán spicc (Nihon supittsu)A csendes ázsiai Spitz

Története: A japánspicc eredetéről eltérő teóriák vannak. A standardban a keletkezésének története lényegében erre a verzióra korlátozódik:
Feltételezhető, hogy a japánspicc a német fehér nagyspicctől származik, ami 1920. körül Szibéria és Észak-Kelet-Kína után Japánban is megtalálható volt.
Az első regisztrált Japánspicc neve Hakuryo. Ő 1947. augusztus 6.-án született. A fajta 50 éves fennállása alatt kedvelt és sikeres a tenyésztése, évente 4500 kutyát regisztráltak. A japán Kennel Klub 1948-ban egy általános Standardot állított fel, ami ma is érvényes.

A 70-es években a tenyésztés visszaesett és kevesebb, mint 500 kutyát regisztráltak. A Japánspicc, mint társasági kutya, valamint mint kísérőkutya is beválik.

A Japánspicc és a német fehér középspicc:
A Japánspicc és a német középspicc közti különbség nagyon kevés. A Standardban a Japánspiccnek a testének arányai 10:11, miközben a német Középspicc egy kvadratikus testfelépítésű. Angliában a testarányok 8:10.
További különbségek a fejformában, stop-ban, Fang-ban és a fülekben van. A Japánspiccnek a színe csak tiszta fehér lehet. Minden más színváltozat nem tolerálható.
A Japánspicc kevésbé bizalmatlan és kevésbé barátságtalan, mint német kollegája. A japánspicc standardjában mégis ez szerepel: Nem zajos.
Az elnyomott vadászhajlam különböző módon jelenik meg. Így a német spicc nem vadászik. A japánspiccben mindenképpen egy Jagdterrier veszett el, amit az angol tenyésztők kétségbe vonnak. Az biztos, hogy a Németországba importált állatok vadásznak.

Az elterjedés kezdete Európában
1973-ban az európaiak felfedezték maguknak ezt a kedves kutyafajtát és közben jelentős tenyésztés alakult ki. A svéd import Andoleasson of Golden Meadow és Götter Mahls Shan Shan, az első Japánspicc Európában. További Japánspiccek a legkülönbözőbb vérvonalból származnak.

Alkalmazás
A Japánspicc egy ragaszkodó családi társasági kutya, amit állandóan keresnek az emberek. Nagyon figyelmes és éles hallással van felruházva, ami alkalmassá teszi a ház és az udvar őrévé. A Japánspicc nem zajos vagy nagy helyigényű. Ő egy élénk, okos és nagyon fürge kutya, ami által az engedelmességi vizsgánál vagy az Agility-nél első helyet is el tud érni.
Hosszú sétálás és sok foglalkozás boldogabbá teszi, mint az otthon ülés.

Öröklés
A Japánspicc hosszú, tiszta fehér, elálló dús szőre szemet gyönyörködtető. A sűrű szőrruha védi a hideg ellen, a dús és erős szőr szennytaszító és ezért könnyű tisztítani. Az egészsége robusztus. A fekete mandulavágású, könnyű ferdén ülő szemek, egy Ginkgo-diót juttat az ember eszébe, ami az ázsiai származására utal. A fülei kicsik, háromszög alakúak, a Fangja spicces, a farka magasan ülő, és csak hátára tartva hordja. A testalkata erős, megtermett. A szépségére a harmonikus és elegáns megjelenés a jellemző, a fajta felélesztett és méltóságteljes karaktere.
A Japánspicc nagysága éppenséggel különbözővé teszi, korábbi megengedhető nagysága 40 cm volt, az új FCI Standardban maximálisan 38 cm. Az angol Standard a Maximumot 36 cm-ben, az alsó nagyságot pedig 30 cm-ben állapítja meg.

Tenyésztés
A vemhesség és kiskutyák születése legtöbbször teljesen problémamentes, általában 2-4 kiskutya születik (de 6 vagy 7 is lehet). Az anyakutyának elegendő anyateje van és odaadó anya..

Betegségek:
Van néhány Patella luxatios eset, de nincs olyan japánspicc, akit emiatt operálni kellett. Hogy a fajta továbbra is egészséges maradjon, csak a megfelelő szűrési eredménnyel rendelkező állatok vonhatók be a tenyésztésbe.
Előfordulhat, hogy japánspicceknek időleges könnyezési problémája van, ez nem betegség, hanem túlérzékenység a porra, piszokra, szélre és huzatra. A szemkörnyék elszíneződik a könnyezéstől pirosasra, ha a környezeti körülményeket megváltoztatjuk, akkor elmúlik. A könnyező szem ázsiai probléma, az elszíneződés csak a kutya szépségére hat ki.
Más a helyzet a Distithiasis-sal. Ilyenkor a szempilla befelé áll, ezért a szem folyamatosan könnyezik. Ez örőklődik, ezért a tenyésztésből való kizárással lehet csak tenni ellene. Beszűkült könnycsatorna is előfordulhat a japánspitzeknél. A tenyésztőnek a kölyköket szemészetileg is meg kell vizsgáltatnia. A megelőzés önkéntesen történik.
A foghiány a különböző országokban különbözően van kezelve. A harapás súlyos hibája a tenyésztésből kizáró ok.

 
Keresés
Hirdetés