Címlap Fajtáink Az eurázsiai

Az eurázsiai

Konrad Lorenz osztrák Nobel-díjas magatartáskutató szerint az eurázsiai a legjobb tulajdonságokkal rendelkező kutya, amit valaha is látott.

Az eurázsiai a wolfspitz, a csau-csau és a samoyed fajtákból lett kitenyésztve. Vadszín, fekete, fakó és a vörös különböző árnyalataiban létezik. Az eurázsiai különleges, de nem csak a külsejét tekintve. 
Éber, nyugodt, barátságos, családbarát, de az idegenekkel szemben nem érdeklődő kísérőkutya. 
Habár könnyen nevelhető, mégis megtartja saját egyéniségét. 
Nem jellemző rá a csaholás, a vadászás, és nem kell attól tartani, hogy a világon bárhol találkozhatunk vele. Ez egy igazi ritka fajta.

Kanok marmagassága: 52-60 cm, súlya: 23-32 kg 
Szukák marmagassága: 48-56 cm, súlya: 18-26 kg

Az 1950-es években keresztezte a weinheimi Julius Wipfel a wolfspitzet a csau-csauval. Ez eredményezte az eredeti barátságtalan és zömök eurázsiait. Majd a barátságos samoyed fajta keresztezésével jött létre végül az elegáns és emellett kiegyensúlyozott tulajdonságokkal bíró fajta. Az ötlet Konrad Lorenztől származik. 
A cél ez volt, egy karakteres kísérő és családikutya megteremtése. 
Az úttörők fáradozása eredményes volt. 1973-ban az FCI elismerte az új fajtát. Ma kb. 1000 kutya képezi Európa-szerte szerény bázisát az egészséges eurázsiai tenyésztésének. 
Ausztriában az első eurázsiai alom 1979-ben Elisabeth Seywaldnál született Salzburgban. Ő alapította meg 1983-ban az osztrák eurázsiai klubot (Eurasier Club Austria - ECA). 
Manapság együttműködnek az eurázsiaiklubok Dániából, Németországból, Finnországból, Hollandiából, Ausztriából és Svájcból: 
Több mint 1000 kutya adatait tartalmazó kiterjedt adatbank alapozza meg a tenyésztés bölcs megtervezését.

Az eurázsiai több, mint szép 
Karaktere van, szociálisan érzékeny, erős és csalhatatlan. 
Az ismerői nagyra becsülik a visszafogott nyugalmát, barátságosságát, a családhoz való kapcsolatát, távolságtartását idegenekkel szemben, a más kutyákkal és háziállatokkal való megférését, és nem utolsósorban azt hogy nincsenek tőle veszélyben a futók, biciklizők és az őzek. 
Ezek együtt teszik az eurázsiait az ideális családi- illetve kísérőkutyává, nyugodt séták, illetve a sportos szabadidő eltöltéséhez. Ha szükséges, az eurázsiai egy megbízható, rettenthetetlen védelmező. 
A szép, vastag szőre meglepően kevés ápolást igényel: hetente egyszer elég átfésülni. Évente kétszer egyben váltja a szőrét, közte nem szőröz.

Az eurázsiai új és mégis klasszikus 
Az ember legidősebb társa a kutya. 
A farkasok és az emberek már több, mint 100.000 éve vannak kapcsolatban egymással. 
A jégkor után az első földművesek a kutyáikkal jöttek Európa területére. Ezek típusukban tőzegspiccek voltak, külsejükben és viselkedésükben a modern eurázsiaihoz hasonlóak. 
Az eurázsiai farkasörökségét mutatja mindenekelőtt szociális érzékenysége, figyelemmel teli nyugalma és önálló jelleme. Az eurázsiaira nem jellemző, hogy a nap mind a 24 órájában magára akarná felhívni a figyelmet. 
A legtöbb fajtát az egységességre és a szépségre való törekvéssel tönkretették. Az eurázsiainál a külső egy melléktermék. Elsősorban az egészség és a viselkedés számít. 
Az eurázsiai a farkas minden színében létezik. Karakterében és egyéniségében is összetéveszthetetlen, nem túltenyésztett egységkutya. 
És így is kell maradnia.

Dér Andrea

 
Keresés
Hirdetés