Címlap Hírarchívum Hírek 2013 Miért NE vágassuk le spitzünk bundáját? (avagy a BOO fazon káros hatásai)

Miért NE vágassuk le spitzünk bundáját? (avagy a BOO fazon káros hatásai)

 

Itt a nyár, jön a nagy meleg és amikor rólad is szakad a víz arra gondolsz:


" Jaj szegény kutya, biztos majd megdöglik ettől a nagy szőrtől, jó lenne lenyíratni, mert akkor jobban érezné magát! "
VAGY
"A Boo olyan cuki, azt szeretném, hogy az én kutyám is olyan legyen!"

A spitzek bundája két rétegből áll sűrű aljszőrzet + hosszú fedőszőrzet ez alkotja azt a kombót ami redkívül jól szigeteltélet fűt = azaz hőt tárol, nyáron pedig hűt - azaz megvédi a kutyát a felhevüléstől és mechanikailag is védi a nap káros sugaraitól.
A "jót-akaró" gazdi bele se gondol mennyire káros a dupla bundájú spitz szőrének géppel való leborotválása/lekopasztása.

A kutya nem képes bőre pórusain át izzadni nincsenek verejtékmirigyeik (kivéve némiképp a lábán). Ehelyett úgy hűti magát, hogy hosszan kilógó nyelvvel liheg. Hűti az is, ahogy nyelvének felületi vérerei kitágulnak, amitől nemcsak szép rózsaszínű lesz a nyelve, de több nedvességet is párologtat el.

A lecsupaszított bőr rendkívül nagy mértékben ki van téve nap okozta dermatitis bőrgyulladás, aktinikus keratózis (pikkelyes, hámló, nehezen gyógyuló bőrelváltozás) kialakulásának, szúnyogok, legyek, böglyök okozta csípésnek, illetve fennáll a lehetősége, hogy a soha többé nem nő ki a kutya szőre egyes helyeken, illetve teljes adott szépségében.

Tartsátok szem előtt! Nincs szebb egy szépen rendben tartott egészséges kifésült spitz bundának - ez a spitzek egyik igazi ékessége!

Kissné Iványi Zsuzsa


alt

 
Keresés
Hirdetés