Címlap Egészség Bőrférgesség

Bőrférgesség

Csípte Önt már meg egy szúnyog?
A bőrférgesség kórokozója egy kb. 15 cm hosszúságot is elérő fonálféreg, amely hazánkban is megjelent.

A felnőtt féreg apró, mikroszkóp alatt jól látható lárváit szúnyogok terjesztik vérszívás útján.A lárvák a vérárammal bárhova eljuthatnak, azonban elsősorban a bőrben (néha a tüdőben, szemben) telepednek meg és több hónapos fejlődés után kifejlett, felnőtt férgekké válnak.A felnőtt egyedek akár 3-4 évig is életképesek maradnak.A bőrférgek életük során egyre több lárvát juttatnak az állat vérébe, amelyek vagy további felnőtt férgekké fejlődnek, vagy szúnyogok közvetítésével más állatokba, vagy akár emberbe is eljuthatnak.

A betegség tehát állatról emberre szúnyogcsípés útján terjedhet.

A kifejlett férgek kedvenceinkben csomók, duzanatok formájában jelennek meg elsősorban, bár viszkető, ekcémás bőrgyuladás esetén is érdemes a betegségre gondolni.A bőrférgességet akár néhány csepp vérből is diagnosztizálni lehet, néha csomók, daganatok műtéti eltávolítása után a felnőtt féreg a csomóban megtalálható.Ha kedvencünk bőrférgességre pozitív lett, elsődleges feladat a lárvák elpusztítása és csak ezt követheti a bőrférgek kimetszése.USA-ban szívférgesség kezelésére van egy injekciós készítmény(immiticide), de ez Magyarországon jelenleg nem kapható és bőrférgességre nem bizonyított, hogy működne.

Jelenleg egyetlen lehetőségünk a lárvák elpusztítása (ha pozitív az állat) vagy a megelőzés (ha negatív).

Gyógykezelésre és megelőzésre is ugyanazok a termékek használhatók, ráadásul ezek a készítmények még egyéb élősködők ellen is hatékonyak lehetnek.

FONTOS TUDNI:Rendelőnkben tesztelt állatok 16-17%-a pozitív! Ez rendkívül magas arány, és mivel az eredményt jelenleg egy csepp vérből határozzuk meg, ezért előfordulhat, hogy ez az arány jóval magasabb.

KEZELÉS:mivel a bőrféreg elleni készítmények a lárvákat szinte azonnal elkezdik pusztítani, a lárvák a vérárammal sodródva kisebb erekbe jutnak, ahol trombózist okozhatnak.Ennek súlyos következményei lehetnek, praxisunkban a gyógyszer beadását követő 24 órában előfordult féloldali ödémásodás, vérhányás.Bőrféreg pozitív eseteket a kezelés megkezdése előtt érdemes rövid hatású szteroiddal kezelni, valamint a vénás katétert behelyezni és 24 órás megfigyelésen tartani az állatot.A kezelést követő 2-3 hétig fontos kedvencünk nyugalmának biztosítása, pihentetése.

Ha Ön szeretné megelőzni a bajt, akkor forduljon állatorvosához és kérje, hogy kedvencét tesztelje le bőrférgességre.

Ha állatorvosa Advocate, Stronghold cseppeket, vagy Milbemax tablettát javasol pl. férgességre, atkásságra,stb., akkor e termékek használata előtt kérje a bőrférgesség tesztet.

Tapasztalataink szerint mindhárom termék nagyjából hasonlóan jól működik.

És mi történik akor, ha Önt megcsípi egy szúnyog?

Természetesen nem minden szúnyog hordozza a bőrféreg lárvákat!Nem kell megijedni, viszont ha kezünkről, arcunkról, stb. egy csomó nem múlik el és bőrgyógyászhoz megyünk, érdemes a bőrférgességről is megkérdezni humán kollégánkat. (jelenleg van egy olyan bőrférgességre pozitív esetünk, ahol a gazda tüdejében is találtak csomókat, és a vizsgálatok során a humán kollégák is a lehetséges diagnózisok közé vették fel)

Forrás: hungaropet.com

 
Keresés
Hirdetés