Címlap Érdekességek ÉRDEKESSÉG - 15 évvel ezelőtti fajtabemutató a spiccekről egy régi kutyás újságból

ÉRDEKESSÉG - 15 évvel ezelőtti fajtabemutató a spiccekről egy régi kutyás újságból

Spiccek nélkül már a középkorban is elképzelhetetlen volt a falusi udvar.
Éber, mindenre ügyelő, mozgást kedvelő állatok, ezért világszerte közkedveltek.
Ideális családi kutyák.Német törpespicc: FCI szám 97/5.

A német spiccek legkisebb képviselőjének fajtatörténete megegyezik a német kis-, közép-, a nagy spicc, valamint a farkasspicc történetével. Sok spicc pomerániai eredete alapján Amerikában és Angliában az eb a pomerániai nevet kapta. Fülei hegyesek, egymáshoz közel állóak, a nyak vastag, de nem képez ráncokat, a farok szőrzettel dúsan borított, vidáman a hátra kunkorodik. Mellkasa mély, a szájszélek jól simulnak, a fekete szélű szem mandula formájú.

Marmagasság: 20 cm +- 2 cm ( 18 cm alatti példányok nem kívánatosak) Súly: 3-4 kg.

Szín: fekete, barna, fehér, narancs, barna foltos, más színek.
Német kicsi spicc: FCI szám: 97/5.

"Elég nagy ahhoz, hogy hosszú kirándulásokra magunkkal vigyük, és elég kicsi, hogy mindenüvé követhesse gazdáját." Közép-Európa legősibb őrzőebe elsősorban házőrzőként vált be, nem hajlamos a csavargásra. A gyermekkedvelő német spiccek jellemükben alig különböznek, legfeljebb csak a nagyság és a szín tekintetében. A hosszú szőrzet rendszeres és gondos ápolást igényel.

Marmagasság: 26 cm, +- 3 cm. Súly: nincs adat.

Szín: fekete, barna, fehér, narancs, barna foltos, egyéb színek.
Német középspicc: FCI szám: 97/5.

A legújabb kutatások szerint minden német spicc a kőkorszaki barlangi kutyák és a valaha cölöpépítkezéseken élt ebek közvetlen utóda. Számos más kutyafajta származik a spicctől. Figyelmes, élénk, tanulékony, robusztus, ragaszkodó, nem félénk, de nem is agresszív, hiányzik belőle a vadászösztön, szőrzete gyönyörű, farka szőrrel dúsan fedett és vidáman a hátára kunkorodik, a feje rókaszerű - csillogó kópészemekkel. A fülek nem állnak túl közel egymáshoz.

Marmagasság: 34 cm, +- 4 cm, súly: 7-8 kg.

Szín: fekete, barna, fehér, narancs, barna-cirmos, egyéb színek.
Farkasspicc: FCI szám: 97/5.

E fajta a holland hajóskutya, a keeshond és a farkasspicc nevet is viseli. A nevét Kees németalföldi hazafitól kapta, aki hajóján az állatot védelmező kabalaként tisztelte. E fajtából tenyésztették ki a német spicc minden más változatát. Rokona az északi kutyáknak és a csau-csaunak. Vízben és szárazföldön egyaránt alkalmazható munkakutya, élénk, figyelmes, éber, gyermekszerető, neveléséhez azonban türelem kell. Robusztus, külseje rókára emlékeztet, szőre hosszú és drótszerű, farka arányos, hátára kunkorodó.

Marmagasság: 49 cm +- 6 cm, súly: 18-20 kg.

Szín: szürke-cirmos.


Eurázsiai: FCI szám: 291.5.5

Németországban farkasspicc és csau-csau kereszteződéséből, később pedig még szamojéd bekereszteződésből alakult ki. Ekkoriban farkascsauként ismerték. Csodálatos családi kutya, gyermekszerető, nyugodt, öntudatos, éber. Testfelépítése jól izmolt, nyelve kék, vagy részben kék, farka dús, hajlott vagy kunkorodó, álló füle enyhén lekerekített.

Marmagasság kanoknál 52-60 cm, súly 23-32 kg, szuka 48-56 cm és 18-26 kg.

Szín: minden szín és azok kombinációi megengedettek, kivéve a fehéret, a fehér foltosat és a bőrszínt.

 
Keresés
Hirdetés