Címlap Egészség Felelősen a biztonságért

Felelősen a biztonságért

Mindannyian jártunk már állatorvosi rendelőben, gondolom sokan találkoztatok már olyan hirdetésekkel, hogy valamely állat onnan tűnt el. Ez mire vezethető vissza? Szinte nem telik el úgy nap egy állatorvosi klinikán, hogy ne lehetne találkozni felelőtlen gazdákkal, akik nem megfelelő módon viszik ilyen helyekre kedvenceiket. Sokan azzal védekeznek, hogy ismerik állatkájuk viselkedését, reakcióit vagy hogy az én Cirmim annyira nyugodt, nem menne el tőlem! Csak éppen azt felejtik el, hogy egy zsúfolt váró még egy alapvetően nyugodt állatnak is borzasztóan ingergazdag környezet, ami félelmet, nyugtalanságot válthat ki belőle. Arról nem is beszélve, hogy hiába ismerjük saját kedvencünket, nem tudhatjuk, hogy a többiek viselkedése milyen.

Nem győzzük hangsúlyozni a biztonságos állatszállítás fontosságát, amelynek elmulasztása nemcsak az állatokra, hanem az emberekre is veszélyt jelenthet. Tudomásunkra került egy megtörtént eset, mely talán mindenkit meggyőz: a gazdi oltásra vitte az egyébként egészséges macskáját ÖLBEN, mondván otthon is így sétálnak és nem lesz baj. Egészen addig nem is volt, amíg egy másik gazdi meg nem érkezett nagytestű, nem cicabarát kutyájával. A kutya bár pórázon volt, de hirtelen ugatásba kezdett a macska láttán, mire az egyébként nyugodt cica megijedt és pánikszerűen menekülni próbált. Gazdája igyekezett lefogni, de a macska minden kontrollját elveszítve a nő arca felé vette az irányt; Végül sajnos olyan komoly szemsérülést szenvedett a hölgy, akihez a helyszínre mentőt hívtak, hogy sérült szemét el kellett távolítani.

Ez a történet is bizonyítja, hogy egy megrémült állat komoly sérüléseket tud okozni, ezt csak egyféleképp lehet megakadályozni: szállítását az erre a célra szánt eszközökkel kell megoldani.

A kutyán mindig legyen nyakörv/hám és póráz, illetve ha úgy ítéljük meg reakcióit, akkot szájkosár vagy szájszíj is.

A macskát csak és kizárólag macskaszállítóban szabad utcára vinni, nem megfelelő, ezáltal nem biztonságos megoldás pl.: szatyor, kartondoboz, rekeszek.

Ezek a dolgok már abszolút elérhető áron beszerezhetőek és egyszeri beszerzésükkel kivédjük kedvencünk eltűnését, megsérülését is.
( Forrás: Noé Állatotthon Alapítvány)

 
Keresés
Hirdetés