Címlap Tenyésztés Szakmai cikkek A kutyával való helyes foglalkozás

A kutyával való helyes foglalkozás

A kutyával történő helyes és a fajtának megfelelő foglalkozás megköveteli a maximális kontaktust és feltétlen bizalmat a kutya és gazdája között. Egy élénk, ritkábban foglalkoztatott kutya szívesebben veszi a foglalkozásokat (például mennyire kedvetlen az a kutya, akinek folyton monoton utasításokat kell végre hajtania). A kutya szívesebben tanul, ha érdeklődik a közös foglalkozás iránt. Így boldogan fog velünk együtt dolgozni és ez által szófogadóbb lesz.  
Sok nevelési probléma oka a kontaktus és a kötöttség hiánya a gazda és a kutya között.

A mozgásigény

Egyes kutyafajták mozgásigénye a kor függvényében nagyon különböző. Kölyöknél már három hónapos korban kezdhető napi negyed óra foglalkozás, amely időtartamot havonta lassan növelhetünk. A kölyköket gyakran kell kiengedni (ezeknek nem kell mindig negyedóráig tartania) hogy a dolgukat végezhessék. Szobatisztaságra is tanítani kell a kutyákat. Könnyen megfigyelhetjük kutyánk viselkedésén, amikor ki kell engedni.

Ha egy kutya kicsi vagy öreg, elég neki egy kör a ház körül. A kutya falkaállat és ezért sok mozgásra van szüksége. Kíváncsiak és ismerkedők, ezért az állatokkal, emberekkel és környezetükkel is jó kapcsolatuk van. Ezért nem lehet a kertben tartani séta nélkül.
Egy egészséges, kiegyensúlyozott felnőtt kutyának naponta 3-4 alkalommal van szüksége sétára, lehetőleg kb. 5–7 óránként. Vagy naponta legalább egyszer hosszabb sétát tenni, ismerkedési lehetőségként vagy kapcsolattartásként más fajtájú kutyákkal.

„A világ hírei”

Semmi gond, ez nem azt jelenti hogy a kutyával futkosni kell, hanem lehetőséget kell biztosítani neki a mozgásra. A híreket és újdonságokat a szaglásával ismeri meg.
Ezért nem csak reménytelen, hanem tényleg frusztrálja a kutyát, ha minden vizelet maradványnál elhúzzuk vagy hangos „fúj”-jal szólunk rá.

A svéd kutyakiképző és pszichológus Anders Hallgren mondta:
A vizeletjelzés, az amivel a kutyák egymásnak jeleznek. Önnek ezt úgy kell értelmeznie, mintha valami érdekfeszítő lenne az újságjában.  A nagy eltérés a négylábú barátok és köztünk az, hogy mi az újságba megjelenő cikket nyugodtan végigolvashatjuk, ellenben sok kutya megelégszik egy pár bekezdés olvasásával, mielőtt elrángatjuk.

Éppen azt tapasztalja meg a  kutya szimatolva, hogy milyen kutya volt itt, vajon kan vagy szuka és ha szuka ismerkedne-e. Talán sokkal több információt ad, amiről nekünk fogalmunk sincs. Ürülékkel és bűzmiriggyel is, minden kutya speciális névjegyét hagyja hátra maga után, hogy az arra sétáló másik kutya is megtudja, hogy ő itt járt. Kanoknál ez a magatartás erősebben jelentkezik, mint a szukáknál.

A kutyapiszkot akár a városon belül vagy zöld területen össze kell gyűjtenie a kutya gazdájának. A vizelethagyásnál az Ön egyéni fellelősége, hogy ne a szomszéd birtokán, hanem az Ön által kijelölt helyen (ez lehet fa vagy valami más pont) történjen.
Nagyon fontos, hogy a kutya nem a tudja, hogy az a fa amelyet megkíván jelölni az játszótéren vagy egy parkban van. Meg kell szoknia kutyájának, hogy hol van az a terület, ahol szabadon jelölhet.

Az „újság olvasás” és a hírek hátrahagyása után már lehetőségünk van rá, hogy kutyánk figyelmét fenn tartsuk a gyakorlatok elvégzése közben.

Az új gyakorlatok elsajátítása nagy figyelmet követel Öntől és kutyájától. Fontos, hogy amikor a gyakorlatokat végezzük egy ingermentes, semleges környezetben tegyük.

A gyakorlatok jutalmazására nagyon sokféle lehetőség van. Ilyen például a Clicker, amelyet jutalmazás közben használunk. Másik lehetőség a  „Szimatmunka”. Ezt nagyon könnyen saját kezűleg elkészíthetjük, ha egy wcpapír rollni közepébe néhány jutalomfalatot rejtünk el, amelyet a kutyának magának kell kiszednie. Állatfelszerelési boltokban kapható az úgynevezett jutalomlabda, melynek a közepébe szintén falatkák tehetők. De bármilyen más játék is megteszi jutalomként a kutyának, amely felkelti érdeklődését.

Játszva motiválni a kutyát!

Játék:

Játék közben fontos, hogy a kutya élvezettel játszon, de a folyamatot mindvégig kontrollálni tudnunk kell. Minden játékot a kutya lenyugtatásával fejezünk be.

Az egyik ilyen nyugodt állapotban gyakorolható feladat az „Ereszd!” vezényszó megtanítása. 
Ez egy jó lehetőség arra, hogy a kutya megtanulja, a játék, ami érdekli kicserélhető, ha egy ugyanolyan érdekfeszítő tárgyat kínálunk fel csereként, mint amit birtokol a szájában, könnyedén elengedi a másikért cserébe. A gyakorlat közben ismételjük meg többször az „Ereszd!” vezényszót és az átadást jutalmazzuk a másik tárggyal. Ezt a gyakorlatot addig folytathatjuk, míg a kutya élénken figyel. Fontos, hogy a gyakorlatoknál soha se érjük el az unalmas szintet, mert az az addigi munkánkat teszi tönkre. Az utolsó gyakorlat után tegyük el a tárgyakat, amellyel gyakoroltunk.

Ha a kutya elfáradt, semmihez sincs kedve se a labdához, se játékhoz. Ezért egy egyszerű rövid gyakorlattal fejezzük be (pl. fekszik) amelyet falatkával jutalmazunk vagy egy nyugodt sétával.

Labdás játékok:

A kutyáknál megfigyelhető, hogy túlzott labda- és futkorászós játékok
(a kutyával fogócskát játszani vagy körbe futkosni más kutyákkal) nem elég
a kutyának, mert eközben nagyon magas, pozitív stressznek van kitéve.
Ha egy kutyának nyugodt természete van, az egy szabályozott életben sok inger nélkül él, egy rövid játék már elegendő számára. De a nagyon aktív vagy fiatal kutyáknál ésszerű, valamivel kifárasztani, ami érdekli, tetszik neki, és koncentrációt igényel. Erre ideális a szimatmunka!

Szimatmunka:

Az agy egy része, ami a hallásért és a szaglásért felelős, szorosan összefügg a limbikus rendszerrel. Ez egy olyan agyrész, ami az érzelmekért is felelős. Ezért a kutyánk szaglása és a hallás értelmezése erős érzelmekkel van kapcsolatban.
A kutyák már 10 a 18-ikon molekulakoncentrációt képesek érzékelni!

Erről a nyomkövető kutyakiképző Anne-Lill Kvam úgy nyilatkozik:
„Egy 500m hosszú 50 m széles és 0,50m mély homokstrandon két homokszemet megtalálnak, amelynek más a szaga, mint a többinek.“

Miért ne használnánk ki ezt a csodálatos képességet?

A kutyák az orrukat gyakran vadászathoz használják. Azt azonban tudni kell, hogy a kutyák nem mindig rögtön az orrukat vetik be, hacsak nem muszáj nekik.
A legkönnyebben farkasok és a kutyák a zsákmányállatot, úgy szerzik meg hogyha látni tudják – ezért ez a sorrend:

1. Látás: először vizuálisan keresnek
2. Hallás: a zsákmány, ami meg látótávolságon kívül van, de hallótávolságon belül
3. Légszimat: eközben az orr a levegőbe emelkedik, hogy egy vadnak a friss szagát felvegye.
4. Szaglás: ha az első 3 pont nem jött össze, a kutya elkezd célzottan a földön szaglászni (és a nyomot követni)

Ezért kell nekünk – ha azt akarjuk, hogy a kutya tényleg célzottan az orrát használja – a kiképzés során kizárni, hogy a feladatot a látása vagy a hallása után oldja meg.

Lefordította: Kabály Mónika

 
Keresés
Hirdetés