Címlap Tenyésztés Szakmai cikkek Kisspitzet vagy törpét – drágát vagy olcsót?

Kisspitzet vagy törpét – drágát vagy olcsót?

Kisspitz tenyésztőként nagyon gyakran találkozom ezzel a kérdéssel. Akiknek megtetszik a spitz fajta nem ismerik a jelentősebb különbségeket. Sokan bármilyen kiskutyát megvesznek, ha valaki azt mondja rá pomerániai vagy törpespitz. Gyakran kapok ilyen kiskutyákról képeket, leírásokat a csalódott vevőktől. Sajnos, mire kiderül, hogy a „törpe” spitz akár a térdnél is magasabb lett, szinte rövidszőrű, és egyáltalán nem rendelkezik a pomerániaiakra jellemző „teddy bear” pofival, addigra már annyira gazdához nő, hogy legtöbbször nem viszik vissza az eladóhoz (szándékosan nem írtam tenyésztőt). Az eladó pedig ezt pontosan tudja és tudatosan él vissza ezzel!!!!!!

Akkor mi is a különbség:

A belső tulajdonságokra most nem térnék ki, így első ránézésre külsőleg a jellegzetes teddy bear fejformán kívül pár centiméter! Azaz a törpe spitz 18-22 cm a kisspitz pedig 23-29cm. Mivel ezek a fajták tenyésztési szempontból nemrég váltak szét, illetve az amerikai sztenderd 18-28! cm nagyon sok az átnövés a két fajta között.
Azaz lehet venni 21 centiméteres kisspitzet és 25 centiméteres pomerániait! Nagyon sokan a kisspitz kisebb méretét árulják itthon pomerániaiként/törpeként, de nem ritka az sem, hogy már öthetesen törpének adják el a középspitz kölyköket, természetesen olcsón, hiszen akkor hamar elkel és nem derül ki a turpisság csak a vásárlás után. Az a régi kép hogy a törpének sok szőre van, a kisspitznek kevesebb,  a jó minőségű kisspitz esetében nem igaz. A jó minőségű kisspitz akár ugyanolyan bundával rendelkezhet mint a törpe. A pomeraniai kölykök is levedlik a bébi szőrt 4-6 hónapos korban mint a többi spitz. És bizony bármennyire hihetetlen a törpe spitz azaz pomerániai is vedlik, igaz nem olyan mértékben mint a kisspitzek. Vannak egyedek amelyek nem, de ez a tulajdonság semmit sem jelent a későbbi minőség tekintetében! Sőt a nem vedlő pomerániaiak között több  BSD betegség fordulhat elő – ez csak statisztikai adat, nehogy valaki azt mondja ha nem vedlik le akkor BSD-s lesz!!!!!

Melyiket válassza?

Mindenki a maga ízlése és pénztárcája szerint. De azért senki se higgye azt, hogy jó érzésű emberek olcsón akarnak szép kiskutyát eladni! Sajnos már ezt is hallottam egy szaporítótól! A kutya tenyésztés nem pénzkereset, hanem nemesítés. Az pedig mindig költségekkel jár, amelyek tükröződnek a kiskutya árában, egy valóban szelektált állományból vásárolt kiskutya, amelynek szülei egészségügyi szűréseken is részt vettek -sokan azt hiszik csak a kiállítási költséget kell megfizetni a jobb tenyésztőnél, pedig mögöttük vannak az esetleg ivartalanított ajándék kutyák költsége is, rendszeres oltások és féreghajtások, stb- nagyobb biztonságot jelentenek. Ne feledjük a kiskutya megvásárlása kb. 15 évre szól! Természetesen ez sem nyújt garanciát arra, hogy a kicsi egészséges lesz, hiszen sokban befolyásolja az új gazdi gondoskodása is,  de legalább a tenyésztővel kontaktusban maradva több lehetőség is van a tünetek enyhítésére vagy kompenzálására. Az viszont biztos, hogy ha nincs költség a háttérben akkor olcsó a kiskutya!
Nem mellékes az sem, hogy ha megvettük a kiskutyát és kiállításra akarunk menni, bizony fel is kell készíteni. Én minden tőlem kikerülő kutya szőrét felkészítem, ha az új tulajdonos igényli kiállítás előtt, bármikor rendelkezésre állok, ha kiskutyával akár nevelési akár egészségügyi gond van. Ezért is fontos a személyes kapcsolat a tenyésztővel!

Törzskönyvvel vagy nélkül?

A törzskönyv nem egy plusz költség! Hanem a kutya eredetét, adatait tartalmazza! Biztonságot nyújt, hiszen tudjuk kik a szülők, van-e egészségügyi szűrésük és tartalmazza a tenyésztő adatait is. Ha piacon vásárolunk mégis kinél reklamálunk ha gond van?

Érdemes jobban körbenézni, tudatosan választani színt, típust és méretet. A megfelelő tenyésztő/tenyészet kiválasztására megfelelő időt kell fordítani, mivel az új tulajdonos-tenyésztő kapcsolata nem csak a kiskutya megvételére/átadására korlátozódik. A jó tenyésztő segít az Ön igényeinek megfelelő új családtag kiválasztásában, valamint a nevelés, ápolás stb. során felmerülő kérdések, problémák megválaszolásában, megoldásában. A személyes kapcsolatot felveheti  kiállításon, telefonon vagy  e-mailben a tenyésztővel. Komolyabb, lelkiismeretesebb tenyésztők nem válaszolnak a csak ár után érdeklődő megkeresésekre. Sokan nem értik miért. Azért mert a kiskutya nem egy áru, amiért pénzt kapunk,  a tudatos tenyésztő egyszer szeretné eladni, örökre a legjobb helyre. Nem pedig egy gondatlanul, hirtelen ötletre eladni, majd újabb és újabb gazdit keresni, vagy viszont látni egy menhelyen. Érdemes egy bemutatkozó levelet írni, miért szeretnénk kiskutyát, milyen helyre kerülne és csak később pontosítani az árakat az adott kiskutyánál. Hiszen csak a megszületés után lehet tudni, szuka vagy kan kiskutya, milyen színben született, esetleg színhibás-e, milyen a harapás, mekkora a várható méret, stb? A tenyésztő nem a fajtát árazza be, hanem az adott kiskutyát. Mindenhol születnek kiemelkedő és akár kiállítási szempontból hibás egyedek,  így biztos lehet találni megfelelő kiskutyát, egészséges szülőktől.

Pomeránia külföldről:

Nagyon sokan terveznek külföldről pomerániai vásárlást.  Az előzőekben leírtak fokozottaban érvényesek. Kisebb tenyészetekben kevés kölyök születik, természetesen ott is születik hobby és tenyész illetve show minőség és többet kell várni. A nagyobbakból természetesen több kölyök kerül eladásra rövid időn belül. Vigyázat nagyon sok a Puppymill azaz szaporító telep, sőt sok magyar kisspitz kerül Amerikába pomerániaiként, de én már Németországban is találtam.
A bemutatkozó levél elengedhetetlen, azért gondoljuk át mit írunk, hiszen ez dönti el milyen képet alkotnak rólunk (főleg ha ez az első kutyánk). Arról kell meggyőzni mi érdemesek vagyunk a legszebb és legegészségesebb kiskutyára! A távolság és szép honlap, nem csak azt jelenti nekünk különleges és szép kiskutyánk lesz. Hanem azt is át kell gondolni, hogy ilyen esetben szinte semmi esély garanciára. Egyrészt mert külföldön szinte sose adnak, másrészt mert a szállítási költség akár 2-300 ezer forint is lehet. Így még ha garanciát kapnánk mondjuk a nyugati partról Amerikából és kapunk is cserekutyát, akár több, mint 600 ezer forintos szállítási költség is lehet a végeredmény, mire a cserekutya hazaér. A garancia feltételei és a szerződés minták sok honlapon megtalálhatók, a vevő előre eldöntheti mire kér garanciát és annak megfelelően változik az ár és minőség, olyan mint az önrész a casconál. Ezért nagyon fontos, hogy mielőtt írnánk, érdemes a szállítási árakat vagy lehetőségeket átgondolni, mert nagyon kellemetlen, ha ezért kell le mondani a kiskutyáról. Vannak nagyon olcsó és szép kiskutyák (für liebhaber vagy Pet Home Only) ezek bizony olcsók, de ez azt is jelenti, hogy vagy már ivartalanítottak, vagy a szerződésben megadott korban ivartalanítanunk kell. Ha elmulasztjuk, komoly jogi és anyagi következményekkel járhat!
Mint már említettem, a sztenderdben is van különbség, nagyon figyelni kell nehogy egy 28 cm pomerániait vegyünk hiszen, náluk az még jó azaz tenyész-minőség, viszont Európában csak jó minősítést kaphat! Míg nálunk és Németországban nincs átminősítés méretre, addig a többi országban van, és bizony ez azt jelenti, hogy nem a méretet, hanem a vérvonalat fizetjük meg így a kisspitz ugyanannyiba kerül, mint a törpe! (Természetesen az árszint nem lefelé mozdul). Ennek hatására a minőségi kisspitz sem olcsó, ez igaz itthon is hiszen a külföldi vérvonal és minőség nagyon költséges. Már a honlapokon látható, hogy kölykök képeinél különbséget tesznek a testvérek között melyik lesz várhatóan törpe  vagy kisspitz! Ezekben az országokban a fajtánál csak annyi áll németspitz, így gond lehet a honosításnál. Vagy előre kérjük a méret bejegyzését a tenyésztő hivatalos  egyesületénél, vagy bizony meg kell várni az egy éves kort és a kutyát vissza kell vinni az adott országba a méret minősítésére! Ilyen Németországon és hazánkon kívül az összes ország. Főleg akkor van nehéz dolgunk, ha a szülőknél írt centiméter szerint adott mérethez képest van eltérés, azaz 20 cm szülőktől vett kisspitz vagy  25-29cm szülőktől vett törpe spitz!

A fentieket nem azért írtam, hogy bárkit is elijesszek ettől a fajtától! Hanem azért, hogy megfontoltan a legjobbat kaphassa a pénzéért. Érdemes tehát először az optimális országot-várost megtalálni (bármilyen hihetetlen a legkissebb szállítási költség, ha itthon vásárolunk) utána egy egészséges és szép állománnyal rendelkező tenyészetet keresni, aztán már csak türelemre van szükség, hogy kivárjuk a számunkra igazi családtagot!

Czifra Edit

 
Keresés
Hirdetés