Címlap Tenyésztés Szakmai cikkek Spitz-cel fitt

Spitz-cel fitt

Négylábú, mint immuntréner

A kutyák igazi immuntrénerek a gazdáiknak és ez éppen ősszel és télen fontos, amikor eső, szél és piszok hideg van és emiatt különösen könnyű megfázni.
Aki persze a rossz és hideg idő mellett is rendszeresen sétálni megy, erősíti a saját és kutyája egészségét is.
„Rendszeres aktív mozgás élénken tartja a szívkörmozgás rendszerét és embernél és kutyánál is testsúly csökkenéshez vezet. Az immunrendszer megerősödik, amikor a környezeti ingerek, mint eső, szél, nap és hőmérsékletingadozás a test védelmi rendszerét stimulálják” – mondja Gregor Ortlieb, aki egy viselkedési tanácsadással foglalkozó állatorvosi praxis vezetője Leonbergben. És ahhoz, hogy a mindennapok ne legyenek unalmasak, a pórázon való sétát is változatosabbá lehet tenni: „Fatörzseken való egyensúlyozás és ültetés pórázon is lehetséges. Fontos, hogy a kutyától ne követeljünk túl sokat és szórakoztassa a feladat. Sok kutyatartó csodálkozik, milyen kreatív és teljesítésre kész hirtelen a kutyájuk, ha a stresszmentes szórakozást és örömet a gazdájukkal együtt élhetik át”, így Ortlieb.
Így a naponkénti kirándulás a kutyával nem terhes kötelezőgyakorlat, Anton Fichtlmeier kutyaszakértő egy egész tanácsadó kiadványt (Der Hund an der Leine) írt a változatos és jó kutyasétáltatáshoz. „Az ember használja a pórázt kommunikáció segítőnek és jelzésközvetítőnek, és így a pórázon való séta is érdekes lesz. Ha a gazda a lépés sebességét lassúról gyorsra majd lassúra váltja, a kutyát motiválja, figyelmes és örömteli az egymás mellett futás. Ha például az ember elejt egy kesztyűt, akkor néhány percig a kutyával együtt keresheti”, tanácsolják a Fichtlmeier féle trükkök, így a négylábú immuntréner nem csak mozog hanem jól is szórakozik.

Forrás: Der Deutscher Spitz

 
Keresés
Hirdetés