Címlap Egészség EPI

EPI

Az EPI


Az Eurázsiai fajta hasnyálmirigy működési zavarainak a kiküszöbölése - Exokrine Pankreasinsuffizienz = EPI

A koppenhágai egyetemen Prof. Merete Fredholm, egy Európa-szerte elismert kutatónő a háziállatok genetikáját vizsgálja.
A kutatást az asperni Frau Bitten - aki aktív tenyésztő és a dán spitz klub eurázsiai szekciójának vezetője - indította el.
Csak az adatok összegyűjtése által lehet tiszta képet kapni az öröklés útján terjedő betegségről, ezért fontos, hogy minden tenyésztő/tulajdonos aktív szerep vállaljon a betegség megjelenésének összegyűjtésében.
Az EPI különböző kutyafajtáknál fordul elő. A juhászkutyáknál és a Collieknál ez a legkomplettebb vizsgálat a mai napig.
Egyértelműen bizonyítva lett, hogy az EPI egy öröklődő betegség.
Beteg állatok egészséges utódai 50% eséllyel átörökítik az EPI-t. A megbetegedett szülőállatok átörökítik a betegséget minden következő utóduknak.
Kutyák, melyek hordozók, egészségesek. Máig még nem ismert olyan módszer, amellyel a hordozók kiszűrhetőek, a vérpróbával csak a beteg állatokat lehet felismerni. Ezért nagy az érdeklődés a DNA-teszt iránt.
Az EPI betegség szimptómái:
· Elégtelen ürülék, világosszürke, gyakran zsírosan fénylő, megemésztetlen tápanyagokkal, esetleg hasmenés is.
· Ugyanakkor bélgázok.
· Néhány kutya megeszi az ürüléket
· Fogyás ellenére nagy étvágya van a kutyának.
· Gyakran rossz szőrminőség
Az EPI-nél következmény a hasnyálmirigy összezsugorodott szövete, amiben az emésztőenzimek termelnének. A megbetegedett kutya emésztőenzimeinek kezelése normális kutyaéletet biztosít
Jelenlegi állás:
Az eurázsiai tenyésztők és tulajdonosok támogatása segítségével bel- és külföldön már nagy mennyiségben összegyűjtötték a vérpróbához a mintákat, és azokat izolálták.
Jelenleg egy úgynevezett markervizsgálattal lehet kimutatni az EPI mentes kutyát.
A hordozókat és a beteg kutyákat megkülönböztetik. Az eurázsiainál tenyésztésbe csak EPI mentes kutyák vonhatók. A kutatás célja olyan géneket találni, amelyek ennek a betegségnek a felelősei.
Jelenleg ugyan csak néhány EPI beteg eurázsiait találtak, de a betegség a populációban kitörhet, ha nem minden hordozót szűrnek ki.

Fordította: Kabály Mónika


MEGJEGYZÉS: Az osztrák eurázsiai klubnál és az IFEZ-nél (Az eurázsiai tenyésztők nemzetközi szervezete melynek német, holland, finn, osztrák és svájci tagegyesületei vannak) csak az az eurázsiai tenyészthető (a diszplázia, a patella és a különböző szemszűrések mellett), melynek az EPI vizsgálata negatív lett. Az EPI vizsgálathoz szükséges vérmintát Koppenhágába kell elküldeni.
Jelenleg szó van egy osztrák labor megbízásáról is.

Dér Andrea

 
Keresés
Hirdetés