Címlap Egészség Alopecia

Alopecia

Alopecia a wolfspitzeknél


Éppúgy, mint a pomerániaiaknál, a keeshondok alopecia megbetegedése is évtizedek óta, mint fajtaprobléma ismert. A szőrzetveszteség mindenesetre egy gyengébb formában lép fel. A gyéren növekvő szőrzettől a kutya bizonyos testtájain a teljes szőrhiányig is terjedhetnek a tünetek. Tipikusnak nevezhető a ritka nadrágszőrzet egészen annak hiányáig a hátsó lábak és farok területén, ahol aztán a bőr a szürkés-rózsaszíntől akár a feketéig is elszíneződhet. A nyaki részeknél és az állat oldalán is megfigyelhetőek ezek a jelenségek. A sörény és a nyak területén észlelhető vékony szőrzetet gyakran írják a nyakon rosszul ülő nyakörv rovására, holott ennek semmi köze a problémához. A szőrzetveszteség teljes nyaki kopaszsághoz és feketén elszíneződött bőrhöz vezethet.
Mint a pomerániaiaknál, itt is sok esetben mutatnak a vér és pajzsmirigy vizsgálatok normális értékeket. E betegség többségében a kanoknál fordul elő. A szőrnövekedés többféle kezelés hatására vagy anélkül, továbbá kasztrációs beavatkozás nyomán hirtelen újra megindulhat, majd ismét szünetel. Ezek hormonzavarból indulnak ki, amely azonban még a mai napig nincs teljesen felkutatva.
Az érdekelt wolfspicc tulajdonosok számára: egy információkban gazdag írás jelent meg a keeshondok alopecia betegségéről, amit Jane Saunders, az angol Keeshond Klub egészségkoordinátora, a "Keeshond Today" 2002. novemberi számában angol nyelven tett közzé.
A wolfspicc - keeshondokat szintén a Trilostane és Lysodren nevű gyógyszerekkel kezelik sikeresen manapság az alopecia megbetegedésben.
A spicc egy egészséges kutyafajta és annak is kell maradnia. Ehhez azonban feltétlenül szükséges, hogy a tenyésztők és a fedeztető kutyatulajdonosok egyaránt tisztában legyenek saját felelősségükkel a fajta irányába.Csak közösen és kölcsönös segítségnyújtással van lehetőség a betegségeket már a fellépésükkor leküzdeni.


 
Keresés
Hirdetés