Címlap Tenyésztés Tenyésztési szabályzat

Tenyésztési szabályzat

Klubunk elkészítette tenyésztési szabályzatát, melyet a klubnapokon tárgyalunk. Kötelező szűrés nincs a német spitzeknél, de kiemelten ajánljuk a kutyák szűrését a tenyésztésbe vonás előtt! A szűrési eredménnyel rendelkező kutyákat klubunk kiemelten fogja kezelni.


RÉSZLETEK A SPITZ KLUB TENYÉSZTÉSI SZABÁLYZATÁBÓL

(A tenyésztési szabályzatot a klubgyűlés megtárgyalta, és még 2005. év elején elfogadta.
Hatályba lépéséhez már csak a MEOE Elnökségének jóváhagyása szükséges. Addig a MEOE általános tenyésztési előírásai érvényesek.)

A tenyésztési szabályzatot klubunk a fajtagazda német anyaszervezet előírásai alapján készítette, bár azoknál némileg engedékenyebb tekintettel a kis számú hazai populációra.)

4.3. Tenyésztési korhatárok.
Minimum kor az első párzáskor:
Kan – 14. hónapot betöltött
Szuka – 18. hónapot betöltött.
Szukák kizárólag a nyolcadik életévük betöltéséig vonhatók be a tenyésztésbe.
Kanok számára nincs korhatár megszabva.

4.4 Szukáknak mérettől függetlenül, két év alatt három almuk lehet, a halva született kölykök esetén is.

4.5 Első fokú rokonok közötti párosítás csupán a klub vezetőségének előzetes engedélyével lehetséges. Első fokú rokonok az anya/fia, apa/lánya, alomtestvérek, édestestvérek, féltestvérek.

4.6 A különböző méretű spitzek közötti párosítás tilos!
4.6.1. Színpárosítás azonos méreten belül kisspitzek és középspitzeknél az alábbiak szerint engedélyezett
- a feketék és a barnák között
- a narancs, szürke árnyékolt és a többszínűek között.
Azok az utódok akik nem a szülők színeinek megfelelőek - bár a párosítás szabályos volt - kizárólag többszínű állatokkal párosíthatóak.
Ilyenek pl: - egyszínű fekete, barna, vagy fehér kutyák, akik narancs, szürke árnyékolt, vagy többszínű kutyák leszármazottai
- fehér, narancs, szürke árnyékolt, vagy többszínű kutyák, akik fekete, vagy barna párosításból származnak
- fekete, barna, narancs, szürke árnyékolt, vagy többszínű kutyák, akik fehér szülőktől származnak.

Egyéb színpárosítás esetén mindig a klub vezetőségének engedélyét kell kérni!

Nagyspitzeknél színpárosítás csak a feketék és a barnák között lehetséges.
Törpespitzek esetén a standardban megadott színek szerinti összes párosítás engedélyezett.
Az eurázsiai fajta párosításánál színek tekintetében megkötés nincsen.

4.7 Csípőizületi diszplázia (Hüftgelenksdysplasia / HD) létezését wolfspitzeknél, nagy spitzeknél, finn spitzeknél a tenyésztés előtt röntgenvizsgálattal kiemelten ajánlott megállapítani.
A diszpláziaszűrés a közép-, kicsi-, törpe, japán és olasz spitzeknél is ajánlott. Röntgen vizsgálatot 12 hónapot betöltött koruktól lehet végezni.
Ha a vizsgálati eredmény szerint a kutya közepesen vagy erősen csípőficamos, nem szabad tenyésztésbe vonni. Gyenge vagy átmeneti stádiumban levő ficam esetén nincs ilyen megszorítás. Ilyenkor azonban a partner csak jobb eredménnyel rendelkezhet.
A röntgenvizsgálattal csak olyan állatorvost szabad megbízni, aki a megkövetelt berendezéssel rendelkezik, és kielégítő tapasztalattal bír. A származási lapot le kell adni a röntgenorvosnak, aki beazonosítja a kutya származását a dokumentum és a tetoválás, vagy a chip alapján. Röntgenfelvételt csak beazonosított kutyáról lehet készíteni. (Ha egy kutya nem azonosítható, akkor tenyészszemlére kell vinni a szűrés előtt.)
Patella Luxatio szűrés kiemelten ajánlott a törpespitz, kisspitz és olasz és japán spitz fajtáknál.
Az eurázsiai fajtánál KÖTELEZŐ a Patella Luxatio szűrés, a diszpláziaszűrés, illetve a Distichiasis, Entropium, Ektropium szemszűrés, melyeket 18 hónapos kortól lehet elvégezni a Nemzetközi Föderáció az Eurázsiai Tenyésztésért (IFEZ) előírásainak megfelelően. Az IFEZ aktuális előírásaitól függően kötelező az EPI szűrés is. Ezeknek az oka, hogy az eurázsiai tenyésztés nemzetközileg van nyilvántartva, és a szűrések nélkül nem engedélyezik a kutyák tenyésztésbe vonását.

Kérjük klubtagjainkat, hogy a tenyészetükben született kölykökre váltsák ki a származási lapot a MEOE-nál.
Ennek hiányában nem tudjuk a kölyköket ajánlani.

 
Keresés
Hirdetés